• februari 28, 2023
Sagan om svenska succén Ace of Base

Sagan om svenska succén Ace of Base

Det fanns en tid då artister upptäcktes med hjälp av små kassetter, så kallade demo-tapes. Exempelvis 90-talssuccén Ace of Base blev kända den vägen är. Just ett kassettband var början på den osannolika och stundtals läskiga sagan kring Ace of Base.

Snabbfakta: Ace of Base

BandnamnAce of Base
Aktiva år1991-2012
Kända låtarAll that she wants, Happy Nation, The Sign, Beautiful life,  Life is a flower 
AlbumHappy Nation/The Sign, The Bridge, Flowers/Cruel Summer, Da Capo, The golden ratio (ny konstellation)

Syskonkonstallationen bakom Ace of Base

I början av nittiotalet var synth-soundet stort. Just då, och med synthen i fokus, valde Jonas Berggren och Ulf Ekberg att sjösätta bandet Ace of Base. Så småningom kom Jonas båda systrar Jenny och Malin med i bandet. Jonas hade tidigare haft bandet Tech Noir tillsammans med sina systrar och det var faktiskt i replokalen, bredvid Tech Noirs, som Jonas hittade killen som blev Ace of Base Ulf med hela svenska folket. 

1990 stod det klart att Ace of Base skulle bestå av:

  • Jonas Berggren född 1967
  • Ulf Ekberg född 1970
  • Malin Berggren född 1970
  • Jenny Berggren född 1972

Ace of Base första hit kom till genom en trasig bilradio. Efter att deras demokassett fastnat i producenten Denniz Pop bilstereo gav denne bandet en chans och producerade deras första deras första hit. 1992 släppte Ace of Base All that she wants och denna låt kom att bli startskottet för gruppen omåttligt stora popularitet.

Ace of Base satte Sverige på kartan ute i världen

Efter succén med singeln All that she wants kom Ace of Base debutskiva. Skivan fick namnet Happy nation och Ace of Base blev snabbt ett namn på allas läppar. Redan 1993 fick bandet pris för Bästa popgrupp på svenska Grammisgalan. Publiken hade tagit gruppen till sitt hjärta och deras musik snurrade konstant på radio. Redan ett år efter bandets första första singelsläpp hade deras debutlåt All that she wants tagit sig till andra plats Billboard Hot 100 – en mycket ovanlig bedrift för ett svenskt band.

Den första skivan följdes upp med albumet The Sign och detta blev en ännu större framgång för Ace of Base. 1995 nominerades bandet till en Grammy awards för Best pop album. Denna skiva släpptes i olika versioner över världen men sammanlagt såldes den i 21 miljoner exemplar och toppade spellistor i 14 olika länder. Vid detta laget räknades Ace of Base som en av världen största popgrupper och kvartetten turnerade konstant. I varje land de kom till välkomnades de av en gigantisk publik som blev helt galen av blotta åsynen av de fyra svenskarna.

Baksidan av kändisskapet för Ace of Base

Precis som i alla sagor fanns det otrevligheter även i sagan om Ace of Base. En av de första att stöta på detta var sångerskan Jenny. År 1994, när Ace of Base var ett namn på alla läppar, utsattes Jenny för en attack av ett tyskt fan. Detta fan kom att beundra Jenny så mycket att han började förfölja henne och det hela kulminerade i en mycket obehaglig upplevelse. Mitt i natten vaknade Jenny av att hennes tyske beundrare hade tagit sig in i Jennys sovum. När Jenny slog upp ögonen satt mannen och höll en kniv mot hennes strupe. Då Jenny vid denna tid fortfarande bodde hemma hos sina föräldrar kunde dessa som tur var övermanna stalkern och Jenny klarade sig oskadd.

2007, efter fyra studioalbum och ett stort antal singlar, kom en vändning för Ace of Base. Sångerskan Malin valde att träda tillbaka från rampljuset helt och efter hennes avhopp tog övriga tre medlemmar en typ av paus från Ace of Base och gjorde bara en del livespelningar ihop. 2009 stod det klart att Ace of Base Jenny Berggren stod i begrepp att släppa solomaterial då hon skrev om detta på sitt Twitter-konto. Vid denna tid valde Jonas Berggren att rekrytera två nya sångerskor till bandet. Då Jonas Berggren fortsatte att låta bandet kalla sig Ace of Base uppstod en rättstvist. Jenny Berggren menade att hon aldrig slutat i gruppen och att den nya konstellationen därför inte kunde använda sig av gruppens forna namn. 2010-talet kom att bli en stökig period för bandet då ord stod mot ord och framgångar för den nya konstellationen uteblev. Huruvida det sista kapitlet i sagan om Ace of Base är skrivet verkar svårt att få klarhet i. Olika bud har getts kring en eventuell återförening, speciellt i samband samlingsskivan av Ace of Base 2019, kallas “Gold”.