• januari 13, 2023
MUSICIAN1

Andreas Kleerup – en modern musiker

Andreas Kleerup har blivit känd för såväl sitt musicerande som sitt, bitvis, hårda leverne. Producenten har dykt upp i många sammanhang och berättat både om sitt musikskapande och sitt missbruk. I programmet Så mycket bättre fick tittarna komma Kleerup in på livet och ta del av hans stora musikskatt. 

Kort om Andreas Kleerup:

Namn:Andreas Per Kleerup
Yrke:Musiker och producent
Familj:Sonen Vincent Ace Nils Kleerup
Kända samarbeten:Robyn och Titiyo med många flera

Kleerup – Från Täby och ut i vida världen

Andreas Kleerup hade en trygg uppväxt i Stockholmsförorten Täby. Där växte han upp med pappa Jan Kleerup och mamma Britt Kleerup. I familjen fanns det också en bror till Andreas Kleerup – Jonas Kleerup. Kleerups pappa höll till i finansvärlden och blev med tiden ett proffs inom momsfrågor. Faktiskt så pass känd att han till och med gett ut böcker i ämnet. 

Ekonomi var dock inte vad Andreas Kleerup drömde om. För honom fanns det bara musik och han började sin bana som trummis. Faktiskt var det just trummorna som gjorde att han fick kontakt med världsstjärnan Robyn. Under tidiga 2000-talet fungerade Kleerup som kapellmästare och trummis i Robyns turnéband och stod sångerskan nära. Deras samarbete fördjupades ytterligare när de 2007 släppte en singel tillsammans – With every heartbeat.

Låten med Robyn kom på många sätt att bli Kleerups genombrott ute i världen. Andreas, som tidigare varit en av trummisarna i bandet Teddybears, var förvisso redan van vid stora scener men hans hit ihop med Robyn tog honom till nya höjder. With every heartbeat kom att toppa Englandslistan under flera veckor och gick även väldigt bra hemma i Sverige. Robyn var dock inte den enda artist Kleerup valde att samarbeta med när han tog steget från trummorna till musikskapande. Titiyo och Marit Bergman hörs även de på hans debutplatta – Kleerup. 

Kleerup i Så mycket bättre

I 2015:s upplaga av programmet Så mycket bättre på TV4 var Andreas Kleerup en av huvudartisterna. Han deltog i programmet tillsammans med artisterna:

  • Niklas Strömstedt – soloartist samt del av grupperna GES och Triad
  • Sven- Bertil Taube – en av Sveriges mest berömda sångare samt son till riksklenoden  Evert Taube
  • Miriam Bryant – soloartist 
  • Jenny Berggren – tidigare sångerska i världsuccén Ace of Base
  • Ison & Fille – hiphop-duo
  • Lisa Nilsson – en av sveriges mest kända sångerskor

Under sin tid på Grå Gåsen utanför Visby kom artisterna att hålla i varsin dag samt tolka varandras låtar. Under Andreas Kleerups dag låg mycket fokus på Fårö. Kleerup berättade om sitt arbete med musiken till Harry Martinsons Aniara som han komponerade ute på Ingmar Bergmans gård på Fårö. 

En av tolkningarna av Kleerups musik i programmet kom att hamna på Sverigelistan. Det var Miriam Bryants version av The only One. Låten klättrade ända upp till plats 15 på listan. Även Kleerups versioner av de andra artisternas låtar gick det bra för. Bäst klarade sig låten Imorgon är en annan dag, ursprungligen av Niklas Strömstedt, som nådde plats 34 på Sverigelistan. 

Kleerups många samarbeten och tuffa tid

Andreas Kleerup har aldrig gjort någon hemlighet av att han levt ett hårt liv. Förutom drogmissbruk har hans drygt fyrtio år på jorden till stor del präglats av psykisk ohälsa. Andreas Kleerup lider av diagnoserna ADHD och Tourettes och har talat ut om hur detta påverkat honom med otaliga ticks och bekymmer med att strukturera upp livet. 

Dessutom har han haft tvångstankar och varit nära att dö två gånger. I programmet “Behandlingen” var Andreas Kleerup ett av de kända ansiktena. Kleerup, som missbrukat stora delar av sitt vuxna liv, var dock mycket skeptisk till flera av övningarna i programmet. 

Trots sitt tuffa privatliv har Kleerup kommit att bli en mycket uppskattad musiker och han har även prisats med Grammisar. Mångar artister har valt att samarbeta med honom. Until we bleed med Andreas Kleerup och Lykke Li har spelats över hela världen otaliga gånger och har kommit att bli ett av Kleerups mest älskade samarbeten. Till den skaran kan även Titiyos Longing for lullabies räknas, en låt som klättrade till plats sju på den svenska listan.