• februari 18, 2023
EGGGGGG

Hur länge håller kokta ägg?

Titta, lukta, smaka. Känner du igen dessa tre ord i detta sammanhang? Alltså när det gäller frågan om hur länge mat håller och om man vågar tro annat än vad datummärkningen säger. I samband med klimatkrisen så försöker myndigheter och andra aktörer inom livsmedelsområdet att lära folk att själva bedöma om maten duger.

När det gäller kokta ägg så har ju dessa förvisso, liksom annan tillagad mat, inte något uppmärkt bäst före-datum. Det datum som står på äggkartongen gäller okokta ägg och dessa håller mycket längre än vad kokta ägg gör. För kokta ägg så är det alltså titta, lukta, smaka som gäller. Men du ska få några riktlinjer för antal dagar här nedan.

Hur länge håller sig ett kokt ägg i kylen?

Hur länge kokt ägg med skal håller i kylskåpet brukar sättas till ungefär en vecka, alltså sju dagar. Skalet fungerar som förpackning och ägget inuti skalet har blivit pastöriserat när det koktes. Fast skalet är inte lika tätt som en konservburk och därför skyddar det inte lika bra. Om skalet är kvar så har ägget åtminstone inte utsatts för bakterier i onödan, som det annars oundvikligen gör när du skalar det.

En vecka med skalet kvar gäller för övrigt för hårdkokta ägg. Löskokta ägg håller kortare tid, eftersom gulan inte kommit upp i samma höga temperatur. Räkna med 3-4 dagar i kylen.

Om du skalar ägget innan du lägger det i en burk med lock och sätter in det i kylen så är hållbarheten omkring 5 dagar för ett hårdkokt ägg och 2-3 dagar för ett löskokt.

En intressant sak i sammanhanget är att skalade hårdkokta ägg som förvaras i kyl inte får den där tråkiga gråa randen runt äggulan. Det har att göra med att det gråa bildas när inte luftens syre kommer till, på grund av att skalet är kvar. Så tyvärr får du välja mellan grå rand eller längre hållbarhet.

Hur länge håller kokta ägg i rumstemperatur?

Temperatur är en helt avgörande faktor för hur länge matvaror håller. Vid kylskåpstemperatur så hämmas tillväxten av bakterier kraftigt och maten håller därför mycket längre. Det gäller särskilt för livsmedel som innehåller mycket vatten (vilket ägg gör).

I rumstemperatur sker försämringen mycket fortare, speciellt om maten (ägget) initialt har utsatts för bakterier (när man skalar ägget). Skalade ägg som stått i rumstemperatur kan fortfarande ätas efter ett par timmar, men stoppa inte in dem i kylen för att ätas senare.

Om du vill ha med kokta ägg på utflykt och inte har kylväska, så är tipset att inte skala dem förrän du ska äta dem.