• september 25, 2022

Hur många Beckfilmer finns det?

Alla filmer om Martin Beck är baserade på Sjöwall Wahlöös romanserie  om kommissarien. Den första boken heter Roseanna och skrevs 1965. Men hur många Beckfilmer finns det?

Beckfilmerna har varit populära i många år, den första kom år 1997 och hette Beck – Lockpojken. Men var det verkligen den första filmen om kommissarie Beck? 

Det finns många filmer om Martin Beck, med flera olika huvudrollsinnehavare. Den allra första, med Keve Hjelm i huvudrollen, kom redan 1967. Alltså hela trettio år innan det som annars klassas som den första Beckfilmen. Under 1970- och 80-talet kom det också ett gäng utländska Beckfilmer.

När man pratar om Beckfilmerna tänker de flesta bara på de nyare filmerna med Peter Haber i huvudrollen. Om man nu endast räknar de filmerna, hur många Martin Beck-filmer finns det då? Det finns hela 46 stycken, samtidigt som det spelas in fyra nya Beckfilmer som förväntas ha premiär under vintern 2022–2023. 

Hur många böcker om Beck finns det?

Böckerna om Martin Beck skrevs som sagt av Sjöwall Wahlöö, som var en författarduo bestående av Maj Sjöwall och Per Wahlöö. Tillsammans skrev de tio polisromaner i serien Roman om ett brott. Det var där Martin Beck förekom och också blev huvudperson. När böckerna kom, under 1960- och 1970-talet var de annorlunda än tidigare polisromaner. De hade även ett starkt samhällskritiskt perspektiv och innehöll aktuella händelser. 

Hur många Beckfilmer finns det totalt, i hela världen? Om man räknar samtliga filmer om Beck finns det 58 stycken. Det är mer än dubbelt så många som Bondfilmerna!

Tänk att tio böcker kunnat bli nästan 60 filmer!