• september 29, 2022

Hur räknar man ut kvadratmeter?

Man kommer sällan ihåg allt man lärde sig i skolan. Förmodligen var det ganska länge sedan du använde Pythagoras sats och liggande stolen. Men matematiken är väldigt användbar i vardagslivet. Om du är i fixartagen där hemma och ska köpa trätrall till din balkong, måla om i vardagsrummet eller lägga klickgolv i gästrummet är det ju väldigt bra att veta hur mycket du ska köpa.

I värsta fall står du med tomma färgburkar och en halv nymålad vägg. Innan du traskar iväg till affären kan det alltså vara en bra idé att snabbgoogla “hur räknar man ut kvadratmeter?”

Hur man räknar ut kvadratmeter

Att räkna ut kvadratmeter är inte svårt. Allt du behöver är en tumstock eller liknande mätverktyg.  Mät ytan som du vill veta kvadratmeter på. Det kan vara golv, vägg eller annan yta. Formeln är längden gånger bredden. Alltså: ditt rum är 6 meter långt och 4 meter brett. 6 gånger 4 är 24. Ditt rum är alltså 24 kvadratmeter. Plättlätt!

Specialregler gällande hus

Principen är samma om du ska räkna ut antalet kvadratmeter på en vägg. Mät längden och bredden. Multiplicera talen. Det är inte svårare än så. På målarfärg brukar det stå hur mycket färg man ska räkna med per kvadratmeter. Det är viktigt att komma ihåg att vissa färger behöver flera lager, och då behöver du så klart mer färg. 

Om du ska räkna ut kvadratmeter på ett hus kan man tro att det bara är att addera alla rummens totala kvadratmeter, men det finns regler kring hur man räknar. Oftast står det i planlösningen hur många kvadratmeter bostaden är, men om du vill mäta själv kan du läsa på om reglerna på Skatteverkets hemsida.