• februari 1, 2023
Leif och Billy

Vilka är Leif och Billy?

Den populära svenska TV-serien om de två bröderna Leif och Billy från den lilla byn Sörbäcken i norra Sverige är för närvarande inne på sin sjätte säsong. De två bröderna ägnar sig åt allt sådant som man kan förvänta sig av två grabbar från de djupa skogarna i norr. Är det en rättvis bild av livet i de norra delarna av vårt avlånga land? Det går kanske att diskutera, men är det en underhållande serie? Det kan man utan tvekan säga att den är.

I seriens första avsnitt ses Leif och Billy åka ner för en ödslig grusväg i obygden på väg till korvkiosken för att fira månadens viktigaste dag: den tjugofemte. Väl där får de syn på Elin, tjejen som ska flytta till Sörbäcken från Stockholm. För att imponera på Elin beslutar sig bröderna för att dra till med den ena valsen efter den andra. Hur väl lyckas de? Ja det får du se på serien för att ta reda på!

Leif och Billy skådespelare

Klas Erik Eriksson spelar rollen som Leif Öhman i serien. Han föddes i Jokkmokk 1985 och fick sitt stora genombrott med serien. Innan Leif och Billy publicerade Eriksson humorklipp på sociala medier som Facebook, Vine och var även delaktig i Youtube-kanalen Jokemock!

Brodern Billy Öhman spelas av Alfred Svensson som föddes 1991 i Vimmerby. Förutom Leif och Billy har Öhman även haft en mindre roll i serien Solsidan, samt i filmen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.

Kärleksobjektet Elin spelas av Happy Jankell, som förutom skådespelare är influencer och författare. Jankell är skådespelaren Thorsten Flincks dotter och har medverkat i bland annat filmen IRL och Kungen av Atlantis.

Göran Forsmark spelar Bullen i Leif och Billy. Han är en skådespelare med ett långt CV, med en bakgrund på Teaterhögskolan i Malmö och roller i många filmer, och har medverkat vid ett flertal teatrar.

Leif och Billy inspelningsplats

Var spelas Leif och Billy in kanske du undrar? Den som går in på Google Maps och slår in Sörbäcken blir kanske lite förvånad av att upptäcka att det ligger i närheten av Göteborg och inte i Norrlands djupa skogar. Om det är så att du önskar kunna besöka denna fantastiska plats lär du bli besviken, för Sörbacken i Leif och Billy är en helt fiktiv ort.

Faktum är att var de spelar in serien är något av en hemlighet. I en intervju publicerad av Expressen säger skådespelarna att detta bland annat beror på respekt för dem som äger egendomen där serien spelas in. Det finns dock några ledtrådar i själva serien för den som ändå vill ge sig ut på äventyr. I avsnittet Taxirörelsen nämns det till exempel att Luleå och Piteå är närliggande kommuner. 

Leif och Billy säsong 7

Serien hade premiär på SVT för fem år sedan, 2017. Leif och Billy säsong 2 kom det följande året och sedan dess har en ny säsong kommit varje år. Men hur ser det då ut med den efterlängtade sjunde säsongen? Tyvärr är det på så vis att det inte finns särskilt mycket information på den fronten för närvarande.

Varken skådespelarna själva eller SVT har uttalat sig om det och det enda som finns för tillfället är ren spekulation. Men det går inte att säga annat än att de inblandade varit högst flitiga, och har vi lite tur kan vi kanske vänta oss en ny säsong någon gång det här året.

Koppla av med de härliga grabbarna från norr

Det är kanske inte exakt finkultur, men måste det vara det? Slå dig ner och koppla av med några korta avsnitt av Leif och Billy och låt dig roas av de norrländska brödernas missöden. Följ med på tjuvjakt, Billys extraknäck som camtjej, droghandel och snustorka, samt när de träffar på en rysk spion.

För den som är ett riktigt fan av serien går det även att hitta Leif och Billy kläder och andra accessoarer med mera som kaffekoppar och dylikt. Det är som sagt möjligtvis inte den mest rättvisa bilden av de människor som lever i våra norra skogar och serien är full av stereotyper. Men det är definitivt inte svårt att dra på smilbanden när man tittar på ett avsnitt.