• september 26, 2023

Svider när jag kissar

Vad menas med att det ”svider när jag kissar”?

Det där, kära läsare, är ingen roligt fråga att ställa dig själv. Om du upplever obehag, smärta eller sveda när du kissar, så har du med all sannolikhet fått en urininfektion.

Orsaker bakom smärtan

En urininfektion, även känd som cystit, är oftast orsakad av bakterier som har tagit sig in i urinblåsan. Detta kan vara obehagligt och ibland smärtsamt, men oroa dig inte, det är vanligt och det finns behandlingar.

Orsak Symptom Behandling
Bakteriell infektion Sveda vid kisseri, frekvent urinering Antibiotika
Sexuellt överförbara infektioner (STI) Klåda, sveda, utsläpp Antibiotika, antivirala medel
Urinträngningar Nödvändighet att urinera ofta, smärta Ändringar i diet, mediciner
Urinkristaller/Sten Smärta, blod i urin Vätskeintag, smärtstillande prick, ibland kirurgi

Hur kan jag lindra sveda när jag kissar?

Förutom medicinsk behandling kan det hjälpa att dricka mer vatten och undvika koffein och alkohol. Läkare rekommenderar ibland också att man tar en över-the-counter smärtlindring som paracetamol. Men kom ihåg – det är alltid bäst att prata med en läkare om dina symptom.

Kan det förebyggas?

Absolut! Några enkla tips är att dricka mycket vatten, inte fördröja behovet att kissa och alltid urinera efter samlag. Bär också löst bomullsunderkläder och undvik starka tvålar som kan irritera urinröret.

När ska jag söka professionell hjälp?

Har du smärta som inte lindras, feber, rygg- eller buksmärta eller blod i urinen? Då ska du defintitivt söka medicinsk hjälp.

Sist men inte minst vill jag säga att du inte är ensam om detta. Det kan vara obekvämt att prata om, men det är vanligt, och hjälp finns!