• januari 18, 2023
Theatre

Yvonne Lombard – från Maraboureklam till Maria Wern

Hon började på Dramatens scenskola 1949 och slog igenom tre år senare med rollen som Patty i en komedi på Alléteatern i Stockholm. När hon 2019 vann en Hedersguldbagge kunde hon se tillbaka på en 70 år lång och händelserik karriär. Ändå var hennes kommentar: “Men jag har ju inte filmat på 100 år!”.

Snabbfakta om Yvonne Lombard:

Fullständigt namn:Yvonne Lombard Hellsing
Känd för:Skådespelare med 70 aktiva år i yrket
Ålder:Född den 28 maj 1929, och alltså 93 år gammal
Familj:Gift med Lennart Hellsing fram till hans bortgång 2015. Tillsammans fick de 5 barn (Susanna, Johanna, Peter, Karolina, Jöns) som nu är vuxna och har egna familjer, vilket gett Yvonne Lombard både barnbarn och barnbarnsbarn
Bor:På Klara Östra Kyrkogata i Stockholm

Yvonne Lombard och Mmm… Marabou

Som barn var Yvonne Lombard vansinnigt förtjust i choklad. Eller, förtjust är inte riktigt rätt ord, snarare besatt. Själv beskriver hon det hela som ett beroende eller som att hon var sjuk. Hon åt ohämmat om det fanns tillgång och kunde få feber om hon inte fick i sig tillräckligt med choklad eller andra sötsaker. 

Därför är det nästan komiskt att just hon som ung skådespelare blev utvald till att spela in reklam för Marabouchoklad. Yvonne Lombard var faktiskt den första som uttalade de bevingade orden “Mmm… Marabou” på film. Hon hade rollen som Marabous reklamflicka i 16 år innan hon själv sa upp kontraktet för att hon ville profilera sig som mer seriös.

Yvonne Lombard i många stora produktioner

Yvonne Lombards karriär har också verkligen innehållit långt mycket mer än reklamfilmer. Hon har varit med i en stor mängd produktioner och uppsättningar, både på film och teater. Mest känd för allmänheten har hon troligen blivit genom sina film- och tv-serieroller, men själv föredrar hon ändå teatern. Kontakten och dialogen med publiken beskriver hon som något ovärderligt.

Några av Yvonne Lombards filmroller

  • Borgmästarinnan i Du är inte klok Madicken
  • Rut ombord på båten Uniship i Göta kanal
  • Vendela Korint i tv-serien Nu seglar Pip-Larssons
  • Kerstin Gustafsson i filmen Äppelkriget
  • Märta Olin i filmen Raskenstam
  • Berts mormor Svea i filmerna om Bert
  • Mona Fagerlund i tv-serien Maria Wern: Jord ska du åter vara

Yvonne Lombard och Lennart Hellsing

Yvonne Lombard träffade sin blivande man, författaren Lennart Hellsing, på en fest samma år som hon hade sin första stora teaterroll som Patty på Alléteatern. Efter festen bjöd Lennart på lunch, och sedan dröjde det inte länge innan de två var ett par. De gifte sig och fick fem barn tillsammans, men lyckades trots den stora familjen fortsätta med sina respektive karriärer. Paret höll ihop i nästan 63 år, fram till dess att Lennart Hellsing gick bort 2015.

Radarparet Yvonne Lombard och Meta Velander

Yvonne Lombard har varit med i många produktioner tillsammans med vännen och kollegan Meta Velander. De två har kallats ett radarpar och bilderna på dem tillsammans är många. År 2020 fick de gemensamt ta emot Svenska teaterkritikers hederspris med motiveringen att de är en dynamisk duo med temperament, som kompletterar varandra på ett bra sätt. 

Ett projekt som de har gjort ihop under senare år var teateruppsättningen I sista minuten på Stockholms stadsteater. I den spelade Yvonne Lombard en före detta stjärnjournalist som börjar bli gammal och i och med det lite dyster och uppgiven. Hennes två vänner, som spelas av Meta Velander och Meg Westergren, försöker peppa henne att hålla modet uppe.

Ögonsjukdomen glaukom sätter stopp för att röra sig på scenen

Yvonne Lombard är fortfarande aktiv som skådespelare, men de senaste åren har ögonsjukdomen glaukom gjort henne nästan blind, vilket gör det svårt för henne att röra sig på scenen. Hon har burit glasögon sedan 11 års ålder, så på sätt och vis är hon van, men detta är ändå något annat. Lyckligtvis har hon fått chansen att spela roller där hon mest kan sitta stilla, till exempel som Snövit i uppsättningen Och så levde de lyckliga…, där hon än en gång spelade mot vännen Meta Velander.

Äter fortfarande choklad varje kväll

Mycket har onekligen hänt sedan chokladfrossandet i barndomen. Yvonne Lombard har gått från reklamflicka till känd och respekterad skådespelare, och verkar ännu inte ha några planer på att helt avsluta sin karriär. Chokladberoendet har hon lyckats bli av med genom hypnos, men hon äter fortfarande chokladpraliner varje kväll. Så länge Lennart levde fixade han dem åt henne. Nu får hon ordna det själv.