• september 26, 2023

När är det påsk

Vad är påsk och när firar vi den?

Påsk är en kristen högtid som firas till minne av Jesu uppståndelse, vilken enligt Bibeln ägde rum tre dagar efter hans korsfästelse. Men när firar vi den egentligen? Datumet för påsken varierar, men följer alltid de historiska traditionerna av det judiska påskfirandet, då den första fullmånen efter vårdagjämningen markerar påskens ankomst.

År Datum för Påskdagen Dag
2022 17 April Söndag
2023 9 April Söndag
2024 31 Mars Söndag
2025 20 April Söndag

Vilka traditioner följer vi under påsken?

I Sverige har vi en rad olika påsktraditioner. Många hänger påskpynt, ofta i form av färgstarka fjädrar och ägg, och barn klär ut sig till påskkärringar och går runt och önskar glad påsk. Vi äter också en hel del godis, helst i form av påskägg, och många familjer samlas för att äta påsklunch eller middag tillsammans.

  • Påskägg fyllda med godis
  • Påskkärringar
  • Påskliljor och andra vårblommor
  • Påsklunch eller middag

Varför firar vi påsk?

Påsk firas för att minnas och fira Jesu uppståndelse. Den kristna påsken har sina rötter i det judiska påskfirandet, och markerar slutet på den stora fasta, en 40-dagarsperiod av fasta och botgöring som börjar på askonsdagen. Men för många är påsken också en tid för familj och vänner, för att njuta av vårens ankomst, och för att fira med god mat och godis.