Arvid Nordquist kaffe – en del av svensk fikahistoria
- cakka
- 0
En svensk fika! Let’s go and fika! Det är två fraser utbytesstudenter här i Sverige snabbt lär sig och vad är bättre än en traditionell svensk fika? Det som krävs är några goda bullar, kanske en smaskig rulltårta och ett välfyllt kakfat. Och givetvis, dryck! Saft funkar såklart, men de flesta vuxna väljer nog hellre te eller kaffe.
Snabbfakta om Arvid Nordquist
Vem? | Arvid Nordquist är en av våra större kaffeproducenter |
Vilka typer av kaffe säljer Arvid Nordquist? | Arvid Nordquist har ekologiskt kaffe, bryggkaffe, presskaffe, kokkaffe, hela kaffebönor, espresso och kapslar |
Hur länge har Arvid Nordquist funnits? | Företaget startade 1884 som en liten speceributik |
Vilka är de vanliga kafferostningarna? | De tre vanligaste är mörkrost, mellanrost och ljusrost. Av dessa är mellanrost och mörkrost vanligast i Sverige |
Arvid Nordquist är ett välkänt namn bland svenska kaffe- och tekonsumenter. Det är ett familjeföretag som började som en liten speceributik i 1800-talets Stockholm och som nu är ett stort handelsbolag med anställda över hela Norden. Även om kaffe nog är det man främst förknippar Arvid Nordquist med, har företaget faktiskt ända sedan start också sålt en stor mängd andra varor. Det är ju rätt häftigt att tänka sig att det kunnat växa så över generationerna och fortfarande drivs som ett familjeföretag.
Vem – eller vad – var Arvid Nordquist?
Arvid Nordquist var ju inte från början ett kaffemärke, utan såklart en person. Han föddes 1858 i lilla Almunge i Uppsala kommun. Speceributiken där allt startade öppnades 1884 och idén var att sälja varor med hög kvalitet med ett lika högkvalitativt bemötande. Det innebar till exempel att alla män som arbetade i butiken var klädda i mörk kostym med vit skjorta. Butiken skulle vara prydlig och servicen präglad av gammaldags vänlighet. I butiken såldes många olika varor och det fanns även spännande frukter. Under början av 1900-talet såldes ett flertal importerade varor och viner av företaget.
Arvid Nordquists mest välkända kaffesort är förmodligen Classic mellan, som är särskilt populärt i Stockholmsområdet. Roligt att veta i sammanhanget är att varumärket Classic från början inte alls gällde kaffe, utan sardiner och andra matvaror av högre kvalitet. Numera avser Classic enbart kaffe och det räknas fortfarande som ett lite mer exklusivt alternativ.
Arvid Nordquist har, förutom mellanrost, bland annat följande kaffesorter i sitt Classic-sortiment:
- Classic Gran Dia
- Classic Festivita
- Classic Franskrost
- Classic Wanyama
Classic är inte Arvid Nordquist enda kaffesortiment. Inom Selection finns sorter som Amigas, Blond och Reko. Den som föredrar te kan prova spännande namn som Äppellund och Sommarstig. Arvid Nordquist kaffe kan köpas på många olika ställen. Det finns både i mindre butiker och på stormarknader som till exempel Willys. Vill man spara på slantarna är det bara att hålla utkik efter ett finfint extrapris hos någon av alla återförsäljare!
Kaffebönans roll i fikakulturen
I Sverige har man druckit kaffe sedan 1600-talet, men från början såldes det på apotek som medicin. Ganska långt från den vardagsdryck det är idag alltså och det var nog sällan – förmodligen aldrig – det serverades tillsammans med en somrig bit jordgubbstårta. Den som verkligen gillade kaffe och som gjorde att vanan att dricka kaffe spreds var kung Karl XII. Faktiskt är befolkningen i de skandinaviska länderna numera bland de största kaffedrickarna i världen.
Under fikakulturens tidiga dagar dracks kaffet främst hemma och blev en del av det sociala livet. Det var vissa skillnader på hur män och kvinnor drack sitt kaffe. Män serverades ofta en skvätt brännvin i kaffet, medan kvinnor fick kakor. Nuförtiden är det nog ovanligt med sprit i kaffet till vardags, men traditionen med kakor finns ju kvar.
Franskrost eller mellanrost är avgörande för smaken
Vad ska man då tänka på för att få ett riktigt gott kaffe? Att välja hög kvalitet på sina kaffebönor är en bra start, men det är några fler saker som spelar roll. Kaffe ska alltid förvaras i en väl försluten förpackning, gärna originalförpackningen som det är köpt i. Lika viktigt är att se till att den kaffemaskin man använder är väl rengjord och inte har avlagringar som kan ge kaffet en dålig bismak. Vill man ha ett starkare, fylligare kaffe ska man inte öka mängden kaffepulver, utan välja ett mer mörkrostat kaffe.
Kaffet får nämligen sin karaktäristiska smak genom rostningen. Ljusrostat kaffe har typisk sett en mindre besk smak än mellanrostat och mörkrostat kaffe. I Sverige är mellanrostat kaffe det vanligaste, men många gillar mörkrostat. Ljusrostat är mer ovanligt.