• februari 3, 2023
KG

Hur många gram är ett kilo?

Frågan “hur många gram är ett kilo” är på intet sätt likt frågan “hur långt är ett snöre”. Svaret är nämligen mycket konkret: Det går 1 000 gram på ett kilo. Själva ordet “kilo” vittnar om att det är så. Ett kilo, eller 1 kg, är nämligen en förkortning på “ett kilogram” vilket betyder tusen gram.

Hur många liter är ett kilo?

Ställer man sig frågan hur många gram är ett kilo, har man säkert fler funderingar vad gäller olika viktenheter. Inte minst förhållandet mellan deciliter och kilo eller gram kan vålla huvudbry. Oroa dig inte om du inte kan svara direkt på hur många deciliter ett kilogram är – det beror helt på vad det är du ska mäta. Deciliter handlar nämligen om volym, och kilogram om vikt. Två mycket olika saker.

  • En liter vatten väger 1 000 gram (1 kg).
  • En liter socker väger 900 gram.
  • En liter mjöl väger 600 gram.
  • En liter smör väger 950 gram.
  • En liter havregryn väger 350 gram.

Det är värt att notera att volymmåtten för till exempel socker, mjöl och havregryn kan vara olika hårt packade. Trycker du ned mjölet så det packas mycket hårt kommer det mjöl som får plats i litermåttet väga mer än 600 gram. Korrekt sätt att hälla upp exempelvis mjöl inför bakning är att bara hälla ned det och ruska lite på måttet så du får en plan yta. Men ruska inte för mycket! Då blir det för mycket mjöl, och brödet blir tråkigt. 

Hur många gram är ett halvt kilo smör?

Däremot spelar det ingen roll vad det är du mäter, om det endast är två viktenheter du vill räkna på. Hur många gram ett halvt kilo smör är, är med andra ord precis lika många gram som ett halvt kilo fjädrar är. Ett halvt kilo är ett halvt kilo, oavsett vad du väger. Och ett halvt kilo är hälften av 1 000 gram – det vill säga 500 gram.

“Hur många gram är ett kilo” är ingen dum fråga

När man väl läst svaret på en fråga är det lätt att känna sig lite dumt. Man visste det kanske redan, egentligen. Eller så har man glömt bort. Men att fråga sig hur många gram som ett kilo är, är inte alls dumt. Det är bättre att dubbelkolla information än att riskera gissa fel. När det ska till att mätas och måttas brukar det vara viktigt att det blir rätt.